Etalage

Jelle bij de hand

By | etalage

– Lieve Jelle, zei ik
tegen kleinzoon van vier,
ik neem je mee met de bus
naar het tapijt van duizend bloemen.

Ik pakte blonde Jelle bij de hand
en daar gingen we, de bus in,
een hele belevenis voor het ventje
gewend aan auto, fiets of lopen.

We stapten uit op ’t Lange Voorhout,
een breed en statig plein in het centrum.
In de grasperken, onder de kale bomen,
duizenden krokussen, wit en geel,
licht en donker paars,
daartussen plukjes sneeuwvlokjes.

Het was echt lente, fris en zonnig,
de bloemen waren open, vrolijk en blij.
Auto’s reden langzaam, Japanners fotografeerden,
Hollanders eveneens, van de fiets afgestapt.

Er waaide een beetje wind,
bracht een vleugje parfum van toeristen mee.
Een paar duiven koerden op de dakranden,
een merel floot, hoog in een boom.

Sprookjesachtig, zo’n tapijt van duizend bloemen.
Jelle was er even stil van…
Toen riep hij uit:
– Zoveel bloemen heb ik nooit bij elkaar gezien!

Epi

Creatief Schrijven Deel 2
Bibliotheek Segbroek

By | etalage

Rood
Vuur rood
Jij hebt het
Ik vind het prachtig
Vlam

Annemarie Baronner

Creatief Schrijven Deel 2
Bibliotheek Segbroek

Grote ster met een staart

By | etalage

Het was vroeg in de ochtend en stil in de tuin bij oma, op St. Eustatuis. Om mij heen zag ik een stenen oven, een grote steen, bomen en de berg. Ik rook de ochtenddauw. Ik begon de bezem vast te binden voor oma, waarmee de oven zou worden uitgeveegd. Toen ik klaar was gaf ik het aan haar. Wijzend zei oma: “kijk daar boven de berg”. Ik zag een grote ster met een staart kleine sterren. “Deze ster komt elke zeven jaar”. Wat een helder beeld, het leek een wonder.

Elsa Hooker

Creatief Schrijven deel 2
Bibliotheek Segbroek

By | etalage

“Goh, wat is dit een prachtige kamer. Is die helemaal voor mij alleen?” Ik was gewend om mijn kamer te moeten delen met twee zussen, één tien en de ander zes jaar jonger. En nu had ik hier helemaal het rijk voor mij alleen. Ik stond (als 18-jarige in 1964) in de grote vrijstaande villa aan Putney Road in Londen, waar ik een avond eerder aangekomen was. Vanaf de boot uit Hoek van Holland naar Harwich, lang uitgezwaaid op de Pier (inclusief witte zakdoek!), door mijn beide ouders. In die tijd was ’t niet niks… een soort emigratie. Zonder telefoon / fax / email / sms / WhatsApp, ons enige kontakt was: brieven schrijven. Vanaf Harwich was ik met de trein naar Londen gereisd, erna met de metro. Hier ging ik zes maanden wonen, werken (Au Pair) en studeren. Een prachtig huis met mega achtertuin en een lap grond rondom het huis. Meteen bij binnenkomst zag ik een grote hal en links een prachtige donkerbruine eikenhouten trap die naar boven ‘wentelde’. Eenmaal boven liep ik rechtsaf en zag mijn plek voor de komende maanden. Vanuit het raam had ik een schitterend uitzicht op de tuin. Beneden had ik een EIGEN badkamer met een groot ligbad, wat een luxe voor mij. Ik was gewend om met mijn ouders en de zeven kinderen één badkamer te moeten delen. Daar staand – in die prachtige badkamer – herinnerde ik me een voorval uit mijn ouderlijk huis… Mijn vader en alle zeven kinderen moesten naar school of werk en hadden haast. Mijn moeder zei (ik was 16 jaar oud): “Ach Anneke jij moet je maar even in de keuken wassen aan de gootsteen, ik doe de gordijnen wel dicht”. Daar stond ik poedeltjenaakt toen de keukendeur plotseling open vloog. Op minder dan één meter afstand stond daar onze melkboer – een echte boerenjongen – met in zijn hand het ijzeren rekje… Met de flessen melk met blauwe aluminium dop, karnemelk met rode dop en yoghurt met groene dop. Hij was gewend om de bestellingen in de keuken te zetten! Hij schrok nog meer dan ik en smeet de deur met een harde klap dicht. Hij heeft mij daarna altijd ‘ontweken’. Ik hem ook trouwens, wat een afgang! Maar nu had ik een eigen badkamer in Londen. Helemaal voor mijzelf alleen. Heerlijk om hier zes maanden te mogen wonen.

Anneke  Swijgman-Vogelpoel

Creatief Schrijven deel 2
Bibliotheek Segbroek

Japanse tuin

By | etalage

Mossen, gekleurde struiken en rode bruggetjes
Boeddha staat verdekt opgesteld
Theeceremonie wordt uitgesteld
We zijn hier niet alleen
Zoete bloemengeur vervult de lucht

Elly Vons

Creatief Schrijven deel 2
Bibliotheek Segbroek

Het Konings Huys

By | etalage

We spreken af om drie uur bij museum Prinsenhof in Delft. Karin staat al binnen op mij te wachten. We bezoeken de tentoonstelling over Willem van Oranje. Oude en nieuwe portretten van de Oranje familie. Het doet nogal koel aan. Het restaurant is gezellig en we nemen er een capuccino. Om half vijf lopen we de oude Delft door naar de bloemenmarkt, waar een Hema is. De kleine agenda die ik er wil kopen is er niet. Op de weg naar de markt lopen we te genieten van de kerstverlichting boven de grachten. Ik heb gereserveerd bij het Konings Huys. Onze vaste stek is aan de zijkant van de erker. Ik zie geen aanwijzing waar het toilet is. Ik moet de trap af naar de kelder. Ter grootte van een deur zie ik een portret van koning Willem Alexander en daarnaast bij een andere deur één van koningin Maxima. Ik trek de ring bij de deur van Maxima op en daar is het toilet. Niet helemaal schoon. Mannen moeten bij Willem Alexander hun behoefte doen. Het is haast een studentengrap!

Elly Vons

Creatief Schrijven deel 2
Bibliotheek Segbroek

Hallo…

By | etalage

Ik ben de maan
Maar ik ben een kanarie
Zullen we dansen tussen de sterren
Maar ik ben een Kanarie
Zweven tussen de wolken
Maar ik ben een Kanarie
Ach, denk even niet aan wie je bent
Nu ben je mijn ster
En ik je licht

Margy Atmo

Workshops Oud en Nieuw
Bibliotheek Loosduinen

Mijn wens

By | etalage

Mijn wens is dat ik weer beter kan lopen
Dan breng ik je de wereld rond
Eerst naar mijn geliefde geboortegrond
Morgen word ik beter
Dan kan ik weer bij mijn schoenveter
En voel ik mij weer zeker
Nu kan ik weer lopen
Mijn wereld gaat weer open.

Margy Atmo

Workshops Oud en Nieuw
Bibliotheek Loosduinen

Geur

By | etalage

Ik krijg haar voor de eerste keer na de geboorte te zien. Ze is zo mooi, perfect en lekker schoon. Niks van die witte laag op haar hoofd te zien meer. Ik neem haar over van de verpleegster kijk haar echt aan, met tranen in mijn ogen. Ik druk mijn neus diep maar voorzichtig in haar kleine nek. Hhhmmmmmmm, nieuwe baby geur, zo fris, warm en geruststellend. Zelfs aan het eind van de dag, na al die borstvoeding, kotsen en groene poep, ruikt ze nog steeds hetzelfde. Wat een aparte geur hebben pasgeboren babies.

Nu zo vele jaren later houd ik mijn vier uren oude kleinzoon voor de eerste keer vast en hij ruikt precies hetzelfde! Hoe kan dat nou!? Ik kan niet geloven dat alle baby’s hetzelfde ruiken.

Alvarine

Creatief Schrijven Bibliotheek Segbroek

Gelukt!! Gefeliciteerd Rob

By | etalage

Het boek van Rob van Loon is af! En te koop.  De geweldige verhalen over zijn werk als dierenverzorger zijn nu te lezen, door te bladeren, mee te beleven en te bekijken, in zijn eigen boek.

Precies drie jaar geleden begon Rob aan de cursus ‘Een Levensverhaal’, bij VerhalenVangers. Het schrijven van een boek was wel zijn doel maar ook iets waar hij nog niet echt van durfde te dromen. Nu is het gelukt, door noeste arbeid en vasthoudendheid. En omdat deze verhalen simpelweg gelezen moeten worden, iets wat Rob al wist en wij ook al snel zagen.

VerhalenVangers is steeds betrokken geweest bij de totstandkoming van ‘Een leven lang poep’. Met na de eerste cursus een vervolg, individuele begeleiding en later nog de maandelijkse bijenkomsten met medecursisten (bezig met hun eigen verhalen, daar gaan we nog van horen!), voor feedback, uitwisseling en het vinden van de moed om door te gaan…

Rob van Loon van harte gefeliciteerd!
Liesbeth de Vos, Petra van der Kroft en Ineke Brouwer ontzettend bedankt!
Het was ongelooflijk mooi om dit met jullie mee te maken.

Jessie